2014. november 15., szombat

Nomen est omen




A név jel? Sors? Vagy akár végzet? A név valóban képes előrevetíteni, meghatározni az ember sorsát, jövőjét? Bárhogy is van, a nevünk a sajátunk, a lényünkhöz tartozik. Még ha nem is határozza meg előre sorsunkat, vagy egyéniségünket, de az kétségtelen, hogy szorosan összefonódik az életünkkel, elkísér bennünket születésünktől a halálunkig. Nem cserélgethetjük kényünk-kedvünk szerint, mint a ruhákat vagy akár hajunk színét. Megszeretjük, vagy legalábbis elfogadjuk, hogy úgy hívnak ahogy. Ha mégis változik a nevünk, az szinte bizonyosan életünk sorsfordulóját is jeleneti.

A sors és a jogszabályok fintora, hogy hirtelen kétszer egymás után meg kell megváltoztatnom a nevem ahhoz, hogy második házasságomban azt a nevet viselhessem, amit szeretnék. Sokkal jobban megviselt lelkileg a dolog, mint gondoltam. Hirtelen mintha nemcsak nevemet, hanem identitásomat is elvesztettem volna. Ki vagyok én tulajdonképpen, ha ma így hívnak, egy hét múlva másként és két hónap múlva megint máshogyan?
"Nomen est omen". Mégis hiszem, hogy a név, melyet leendő férjemmel viselni fogunk, nem végzetünk, hanem sorsunk, mely elől nem térhettünk ki, és amely most már elkísér minket a sírig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése